ČESTA PITANJA

Pretražite često postavljana pitanja o Mazdinim proizvodima i uslugama kako biste pronašli odgovore, kontaktne podatke i referentne poveznice za svoje upite. Kako biste pročitali odgovor na određeno pitanje s popisa u nastavku, upotrijebite ikone plusa s desne strane:

BLUETOOTH®

Što je Bluetooth® audio?

Bluetooth® audio omogućuje vam bežičnu reprodukciju muzike putem audiosistema vozila pomoću kompatibilnog uređaja sa svojstvom Bluetooth® koji je uparen sa sistemom.

Kako mogu znati da li će moj uređaj funkcionisati sa sistemom?

Provjerite ovdje je li vaš mobilni uređaj sa funkcijom Bluetooth® kompatibilan.

Kako mogu uspostavljati pozive pomoću funkcije prepoznavanja glasa?

Kad se vaš upareni telefon nalazi u vozilu i uključen je, možete pozivati i odgovarati na pozive bez dodirivanja telefona. Samo slijedite ove jednostavne naredbe, a sistem će vas voditi kroz ostatak naredbi.

U bilo koje vrijeme možete pritisnuti dugme „GOVORI” i nakon zvučnog signala reći:
•„NAZOVI” + ime osobe koju želite nazvati (primjer: „NAZOVI IVAN HORVAT”).
•„BIRAJ” + broj koji želite birati (primjer: „NAZOVI 555-1212”).
•„PONOVO BIRAJ” kako biste nazvali poslednji birani broj.

Koliko će prepoznavanje glasa biti efikasno na mom pametnom telefonu ili mobilnom uređaju?

Sistem koristi mobilnu uslugu uređaja pa će biti jednako efikasno. Na primjer, ako zbog slabog signala doživljavate smetnje na svom pametnom telefonu, doživjet ćete smetnje i tokom prepoznavanja glasa.

Kako mogu dobiti pomoć u vezi sa funkcijom prepoznavanja glasa?

Kako biste pristupili pomoći u vezi s prepoznavanjem glasa:
①Pritisnite dugme „GOVORI”.
②Nakon zvučnog signala recite „POMOĆ” kako biste pristupili opcijama u vašem području.

Zašto se čini da se baterija mog uređaja isprazni brže ako koristim Bluetooth®?

Performanse baterije vašeg mobilnog telefona zavise od puno faktora, uključujući svojstva i postavke koje koristite. Upotreba svojstva Bluetooth® kod nekih uređaja može dovesti do bržeg pražnjenja baterije uređaja. Kako bi vam baterija trajala duže, isključite Bluetooth® kada god ga ne koristite.

Mogu li za upravljanje kompatibilnim, uparenim audiouređajem sa svojstvom Bluetooth® upotrebljavati dugme na multimedijskom komanderu?

Da. Nagnite ili okrenite multimedijski komander i pomjerite pokazivač na željenu ikonu kako biste reprodukovali, pauzirali, ubrzali ili preskakali. Za odabir željene ikone pritisnite multimedijski komander.

Kakav kvalitet zvuka mogu očekivati od audiofunkcije Bluetooth®?

Kvalitet zvuka može se razlikovati zavisno od uređaja, mreže i muzičkih datoteka.

Ako moj uređaj ne nudi funkciju Bluetooth®, mogu li reprodukovati muziku putem audiosistema vozila?

Da, možete je slušati putem iPoda ili drugog kompatibilnog prenosivog uređaja za reprodukciju zvuka putem zvučnika vozila pomoću USB načina rada.

Zašto je ponekad teško čuti Bluetooth® putem zvučnika?

To može biti zbog neispravno prilagođene postavke za kontrolu glasnoće na mobilnom telefonu ili audiouređaju. Za najbolje performanse pri korištenju funkcije Bluetooth® najprije prilagodite nivo glasnoće na svom mobilnom telefonu ili audiouređaju na najviši mogući nivo prije pojavljivanja smetnji, a zatim prilagodite glasnoću na audiosistemu.

Neka vozila tokom korišćenja funkcije Bluetooth® imaju nizak nivo glasnoće. Zbog toga je potrebno glasnoću zvuka postaviti na neobično visok nivo kako bi se postigla normalna glasnoća slušanja. Kada više ne koristite funkciju Bluetooth®, ponovo smanjite glasnoću jer se audiosistem ponovo aktivira i visok nivo glasnoće primijenit će se na druge načine rada, uključujući radio ili CD.

Koliko kontakata može sačuvati moj sistem?

S povezanog telefona putem funkcije Bluetooth® možete uvesti do 5000 kontakata, uključujući adrese i slike, ako je to primjenjivo.

Moram li nakon ažuriranja softvera telefona upariti svoj mobilni telefon?

Nakon ažuriranja operativnog sistema mobilnog uređaja (poput sistema Windows, Android ili iOS), podaci o uparivanju mogu biti poništeni. Ako dođe do toga, za ponovno dodavanje slijedite postupak za uparivanje. Isto tako, ako vaš Mazda servis ažurira softver vozila, možda ćete morati ponovo upariti svoj uređaj.

Imam problem s ponovnim povezivanjem ili ponovnim uparivanjem svog telefona sa sistemom bez upotrebe ruku. Šta da uradim?

Izbrišite sistem bez upotrebe ruku iz izbornika funkcije Bluetooth® na svom telefonu i izbrišite svoj telefon iz izbornika funkcije Bluetooth® u sistemu bez upotrebe ruku. Slijedite odgovarajuće postupke kako biste povezali ili uparili svoj telefon.

Kako moram govoriti kada upotrebljavam funkciju prepoznavanja glasa u sistemu bez upotrebe ruku?

Govorite normalnim glasom, ni prebrzo, ni presporo, ni preglasno. Kada izgovarate ime kontakta, govorite bez zastajkivanja. Ne pravite pauzu između imena i prezimena.

Zašto moj iPhone pauzira i zatim nastavlja nasumično birati iz cijele muzičke biblioteke nakon završetka popisa pjesama ili albuma?

Radi se o normalnom radu iPhonea na šta Bluetooth veza s Mazdinim sistemom bez upotrebe ruku nema uticaja. Za nastavak reprodukcije morate ručno odabrati album ili popis pjesama.

NAVIGACIJA

Koje je moje korisničko ime?

Vaše korisničko ime je naziv koji koristite za prijavu i koji ste unijeli tokom postupka registracije, kada ste izrađivali svoj korisnički račun za navigaciju. Ako zaboravite svoje korisničko ime, kao korisničko ime možete upotrijebiti i svoju adresu e-pošte. U protivnom upotrijebite našu stranicu za zaboravljeno korisničko ime ili lozinku kako biste ih obnovili.

Zaboravio/la sam svoje korisničko ime ili lozinku. Šta mogu uraditi?

Ako zaboravite svoje korisničko ime, kao korisničko ime možete upotrijebiti i svoju adresu e-pošte. U protivnom otvorite našu stranicu za zaboravljeno korisničko ime ili lozinku i obnovite ih.

Koliko je vremena potrebno za preuzimanje ažuriranja karte?

Vrijeme preuzimanja zavisi od brzine interneta. Preporučuje se da za preuzimanje sadržaja koristite širokopojasnu internetsku vezu.

Mislim da imam pravo na primanje besplatnih ažuriranja karte, ali mi se čini da su mi dostupna samo plaćena ažuriranja. Zašto?

Mazda nudi besplatna ažuriranja karte 3 godine (5 godina u Evropi). Nakon 3 odnosno 5 godina ažuriranja morate plaćati.

Što je Mazda Update Toolbox?

Mazda Update Toolbox besplatan je računarski alat za upravljanje sadržajem na SD kartici, izradu sigurnosnih kopija i preuzimanje i instalaciju karata i ažuriranja.

Kako mogu preuzeti Mazda Update Toolbox?

Paket za instalaciju alata Mazda Update Toolbox možete besplatno preuzeti sa stranice za podršku.

Kako mogu doći do najnovije verzije alata Mazda Update Toolbox? Kako mogu ažurirati Mazda Update Toolbox?

Čim nova verzija alata Mazda Update Toolbox postane dostupna, program će vam automatski dati uput da ažurirate svoju trenutnu verziju. Ako ipak ne želite koristiti tu automatsku funkciju, možete odabrati instalaciju najnovije verzije alata Mazda Update Toolbox sa stranice i preuzeti program za instalaciju zajedno s najnovijom verzijom alata Mazda Update Toolbox.

Neke datoteke nedostaju/oštećene su u memoriji moje SD kartice/navigacijskog uređaja.

Ako ste pomoću alata Mazda Update Toolbox izradili sigurnosnu kopiju, putem datoteke sigurnosne kopije sačuvane na vašem računaru možete obnoviti originalnu konfiguraciju. U protivnom se obratite svom Mazda serviseru radi zamjene SD kartice.

Kad pokušam ažurirati Mazda Update Toolbox, pojavljuje se poruka „Greška pri preuzimanju”, a instalacija ne uspijeva. Šta da uradim?

Problem se može riješiti tako što spojite SD karticu s alatom Mazda Update Toolbox i tek tada opet pokušate ažurirati.

Mazda Update Toolbox javlja sledeću grešku: „Tokom obrade zatražene radnje došlo je do greške. Pokušajte ponovo kasnije.”

Do greške dolazi zbog antivirusnog programa s nazivom G-Data Antivirus, zbog funkcije WEB PROTECT koja radi u pozadini, čak i kada G-Data Antivirus izgleda kao da je deaktiviran. Nakon što se funkcija WEB PROTECT isključi, šifra greške više nije prikazana i preuzimanja se pokreću i završavaju bez ikakvih problema. Ako imate poteškoće s isključivanjem funkcije, obratite se proizvođaču softvera.

Znam gdje idem. Zašto mi je potreban navigacijski sistem?

GPS navigacija pomaže vam pronaći najefikasnije rute do vašeg odredišta, štedeći vaše vrijeme, gorivo i novac. Mazdin navigacijski sistem nudi vam više od pukog usmjeravanja od tačke A do tačke B. Pomaže vam pronaći objekte koje tražite poput najbližeg parkirališta, hotela, benzinske pumpe ili restorana. Osim dodatnih pogodnosti u vezi sa saobraćajnim informacijama, nudi vam i alternativnu rutu u slučaju da je saobraćaj na vašoj uobičajenoj ruti zakrčen. Radi vašeg unutrašnjeg mira, ako vam zatreba pomoć na putu, sistem može zabilježiti vašu tačnu lokaciju.

Koje su prednosti Mazdinog navigacijskog sistema na instrument tabli?

Mazdin navigacijski sistem osmišljen je kako bi zadovoljio sigurnosne propise i automobilske specifikacije. Jedinica se povezuje s elektronikom vozila poput senzora brzine i kompasa kako bi omogućila računsku navigaciju (naslijepo) u slučaju gubitka GPS signala. Veličina i kvalitet ekrana optimizovana je za pregled i ergonomski je postavljena na instrument tablu kako bi minimalno ometala vozača. U kombinaciji sa svim drugim multimedijskim funkcijama, navigacija na instrument tabli omogućuje doživljaj udobnije vožnje.

Zašto moram ažurirati karte?

Ažurirana karta usmjerava vas najpreciznije i najefikasnije kako biste uštedjeli vrijeme. Mreža puta neprestano se mijenja, stoga ažurirana karta omogućuje pristup informacijama koje su vam potrebne kako biste s lakoćom pronašli svoje odredište. To uključuje nove i ažurirane mreže puta, novoizgrađena područja i hiljade tačaka od interesa – od benzinskih pumpi i aerodroma do restorana i hotela. S novom kartom možete se opustiti jer to znači da imate pristup najnovijim informacijama koje su dostupne za vaš navigacijski sistem, što vam omogućava bolje iskustvo putovanja, bez obzira na to putujete li radi posla ili zabave.

Ko je odgovoran za podatke na kartama?

Mazda upotrebljava usluge provajdera karata HERE jer su vodeći u svijetu što se tiče podataka i sadržaja kad je riječ o digitalnim kartama vrhunskog kvaliteta. Više od 2000 geografskih analitičara izradilo je kartu HERE na osnovu puteva u svijetu. Tako je izrađena karta na koju se svijet oslanja 100 miliona puta svaki dan.

Ko je provajder usluga karata HERE i gdje mogu pronaći više informacija o njima?

Provajder usluga karata HERE provajder je digitalnih karata. Vodeći su u svijetu što se tiče podataka i sadržaja kada je riječ o kartama vrhunskog kvaliteta. Karte HERE upotrebljavaju se u većini navigacijskih sistema u automobilima u Evropi i Sjevernoj Americi. Da biste saznali više, posjetite www.here.com.

Koliko često se objavljuju nova ažuriranja karata?

Ažurirane karte generalno su dostupne svake godine. Kako biste bili obaviješteni kad za vaš navigacijski sistem bude dostupna nova karta, registrujte se na https://mazda.welcome.naviextras.com/ ili u alatu Mazda Update Toolbox.

Karta / navigacijski sistem koji sam kupio/la ne sadrži put za koji znam da postoji, a potpuno sam siguran/a da imam najnoviju dostupnu ažuriranu kartu. Šta mogu uraditi?

Alat za prijavu podataka o kartama jedinstven je i jednostavan način obavještavanja Mazdinog provajdera usluga karata HERE o promjenama na putevima kojima vozite, kao i tačkama od interesa koje vas zanimaju. Na taj način milioni ljudi širom svijeta pomažu u osvježavanju karata HERE. Putem praktičnog web-pristupa možete označiti tačnu lokaciju na karti za koju je potrebna promjena. Jednostavno posjetite mapcreator.here.com, označite, kliknite i prijavite promjene.

Moj navigacioni sistem ne prikazuje uvijek meni dobro poznatu najkraću/najbržu rutu?

Svi znamo prečice u svom lokalnom području koje koristimo kako bismo izbjegli saobraćajnu gužvu ili semafore. Navigacioni sistemi izračunavaju rute pomoću detaljnih informacija iz baze podataka karata i u obzir uzimaju razne okolnosti, uključujući stvarnu udaljenost, prosječnu brzinu, fizičku/funkcionalnu klasifikaciju puta, ograničenja skretanja i ostalo. Ako vaš navigacioni sistem nudi mogućnost unosa referenci u sistem, u svoju rutu možete uključiti faktore ličnih referenci. Te reference mogu uključivati autoputeve, puteve s naplatom putarine, davanje prednosti brzini umjesto udaljenosti i dopuštanje korisniku da izbjegava određene puteve ili područja.

Što je Mazda Update Toolbox?

Mazda Update Toolbox besplatan je računarski alat za upravljanje sadržajem na SD kartici, izradu sigurnosnih kopija i preuzimanje i instalaciju karata i ažuriranja.

Kako mogu preuzeti Mazda Update Toolbox?

Paket za instalaciju alata Mazda Update Toolbox možete besplatno preuzeti sa stranice za podršku.

Kako mogu doći do najnovije verzije alata Mazda Update Toolbox? Kako mogu ažurirati Mazda Update Toolbox?

Nakon što nova verzija alata Mazda Update Toolbox postane dostupna, program će vam automatski savjetovati da ažurirate trenutnu verziju. Ako ipak ne želite koristiti tu automatsku funkciju, možete odabrati instalaciju najnovije verzije alata Mazda Update Toolbox sa stranice i preuzeti program za instalaciju zajedno s najnovijom verzijom alata Mazda Update Toolbox.

Mogu li Mazda Update Toolbox instalirati na sisteme Windows 7 / Windows 8(8.1) / Windows 10 / OSX?

Mazda Update Toolbox trenutno je kompatibilan sa sistemima Windows 7, Windows 8(8.1), Windows 10 i OSX 10.10 i novijim verzijama. Ako upotrebljavate platformu koja nije podržana, obratite se svom zastupniku za više informacija.

Softver za navigaciju / karta / drugi sadržaj izbrisan je ili je oštećen na mojoj SD kartici. Kako ga mogu obnoviti?

Ako imate sigurnosnu kopiju, Mazda Update Toolbox možete upotrijebiti kako biste obnovili svoju SD karticu. Ako je nemate, preporučujemo vam da se obratite zastupniku za svoje vozilo.

NIJESTE PRONAŠLI ODGOVOR?

Naša služba za korisnike može vam pomoći.

Telefon: +382 69 300 623

Mail: andrija.jablan@efaltravel.me

Apple CarPlay®, Android Auto™, Bluetooth® i Bose registrovani su zaštitni znakovi u SAD-u i drugim državama. 

iPhone je zaštitni znak kompanije Apple Inc., registrovan u SAD-u i drugim državama. Apple CarPlay™ zaštitni je znak kompanije Apple Inc.

©2018 Google LLC, upotrijebljen s dozvolom. Google i logotip Google registrovani su zaštitni znakovi kompanije Google LLC. Android, Android Auto™ i druge oznake zaštitni su znakovi kompanije Google LLC.

Logotipi i oznaka riječi Bluetooth® u vlasništvu su kompanije Bluetooth SIG, Inc.