tehnologija skyactiv

posvećena tebi, vozaču

performanse i učinkovitost bez kompromisa

Naši inženjeri znaju da je učinkovitost goriva jednako važna kao i performanse. Zato su osmislili inovativni novi način razvoja naših motora kako biste se mogli opustiti i usredsrediti na čisti užitak u vožnji. Svaki je element automobila ponovo dizajniran radi poboljšanja učinkovitosti i povećanja dinamike. To nazivamo tehnologijom SKYACTIV.

arhitektura vozila skyactiv

Između ljudskog tijela i automobila postoje sličnosti: Za oboje je potrebna jaka i okretna baza sa prefinjenom i funkcionalnom unutrašnjosti.

tehnologija motora visoke preciznosti

Čistiji, učinkovitiji i snažniji. Naši inženjeri izradili su dizelske i benzinske motore Skyactiv koji crpe najbolje performanse iz svake kapi goriva.

neodoljiv, odzivni prenos

Bez obzira volite li ručni ili automatski prenos, naši napredni prenosi omogućiće vam maksimalan nadzor. Impresioniraće vas glatkim promjenama stepena prenosa u djeliću sekunde i preciznim rukovanjem. 

skyactiv-x

Slovo X u nazivu Skyactiv-X označava tačku spajanja motora Skyactiv-G i Skyactiv-D. Benzinski motor Skyactiv-X nove generacije revolucionarni je pogonski agregat koja ima potrošnju goriva, okretni momenat i inicijalni odziv svojstveni dizelskom motoru, uz "ljubav" prema visokim brojevima obrtaja svojstvenu benzinskim motorima.

otkrijte više
mazda m hibrid

Tehnologija Mazda M Hybrid omogućava uglađenu vožnju i smanjuje potrošnju goriva regeneracijom energije prikupljene tokom usporavanja i koristeći je za napajanje električnih uređaja u vozilu. Mazda M Hybrid dio je serijske opreme na modelima Mazda3 i Mazda CX-30 sa benzinskim motorima, uključujući vozila sa motorima Skyactiv-X.

otkrijte više
benzinski motor skyactiv-g

Benzinski motori Skyactiv-G imaju visok stepen kompresije i posebne geometrijske karakteristike komore za sagorijevanje, a to je temelj za izuzetno efikasno i čisto sagorijevanje. Benzinski motori Skyactiv-G efikasniji su nego ikad prije dok se proizvodi vrlo mala količina štetnih emisija.

otkrijte više
dizelski motor skyactiv-d

Dizelski motori Skyactiv-D sa izuzetno malim stepenom kompresije ubrajaju se među najefikasnije motore dostupne na tržištu, posebno u stvarnim uslovima vožnje. Uz manju količinu emisija, najnovija tehnologija poboljšava i odzivnost pa proizvodi manje buke.

otkrijte više
revolucionaran benzinski motor

skyactiv-x

Do 20 % niža potrošnja i 10 do 30 % više obrtnog momenta. Skyactiv-X prvi je serijski benzinski motor s kompresionim paljenjem kontrolisanim svećicom (SPCCI) koji spaja najbolje od dva sveta: Prednosti benzinske i dizelske tehnologije u jednom motoru s trenutnim odzivom, visokim obrtnim momentom i linearnim razvijanjem snage sve do visokih brojeva obrtaja uz nisku potrošnju goriva i vrijednosti emisija.

udobnija, intuitivnija vožnja

G-Vectoring Control omogućuje precizno, tačno i odzivno upravljanje kao I  maksimalno prianjanje tokom vožnje u krivinama, čak i kada je kolovozna traka mokra. Prelazi pri kočenju i ubrzanju neprimjetni su pa tako možete uživati u najudobnijoj vožnji.

savršeno prianjanje u svim vremenskim uslovima

Običan pogon na sva četiri točka nije dovoljan. Naš pogon na sva četiri točka i-ACTIV koristi 27 senzora za provjeru uslova na putu 200 puta svake sekunde, sa lakoćom izmjenjujući pogon na dva i četiri točka. Uživajte u savršenom držanju na svim površinama i u svim vremenskim prilikama i doživite onaj osjećaj Jinba Ittai – osjećaj savršenog sklada sa automobilom.

i-stop

Kad se zaustavite na putu, naš sistem i-STOP štedi gorivo tako da isključi motor. i-STOP koji savršeno sarađuje sa sistemom i-ELOOP značajno smanjuje potrošnju goriva i namješta klipove motora u optimalan položaj tako da možete ponovno pokrenuti automobil i brzo krenuti dalje.

i-stop

Kada se zaustavite na putu, naš sistem i-STOP štedi gorivo tako da isključi motor

i-eloop

Sistem i-ELOOP skladišti energiju koja se generiše tokom kočenja i kasnije je koristi za napajanje prednjih svijetala, kontrole klime, sistema ozvučenja ili druge električne opreme u automobilu. Sistem i-ELOOP nije samo jedinstven način za skladištenje energije koja se inače ne bi iskoristila, već poboljšava performanse i štedi gorivo tokom procesa.

i-eloop

Sistem i-ELOOP skladišti energiju koja se generiše tokom kočenja i kasnije...

mzd connect

MZD Connect savršen je odraz Jinba Ittai. Intuitivni sistem informisanja i zabave koji je u skladu sa zahtjevima modernog svijeta omogućuje sigurnu povezanost na putu. Na dohvat ruke imate potpunu kontrolu pa tako jednostavno i sigurno možete uputiti poziv, upotrebljavati društvene mreže, primati SMS-ove i uživati u svijetu zabave.

mzd connect

MZD Connect je savršen odraz Jinba Ittai. Intuitivni sistem informisanja...

osmišljen za uživanje u svakom izazovu

Vozite potpuno novu Mazdu CX-5 i doživite okretnost i odzivnost neuobičajnu za SUV. Predvidljiv sistem i-Activ pogon na sva četiri točka omogućuje odlično prianjanje i sigurnost kako biste mogli uživati u svakom putovanju gdje god krenuli.

doživljaj