šta označava vrijednost x?

skyactiv-x

x = fak­t­or koji čini razliku

Skyactiv-X je motor koji mijenja sve. Naši inovativni inženjeri uspjeli su postići ono što još niko do sada nije. Skyactiv-X sagorijeva benzin na efikasniji način zahvaljujući kombinaciji kompresijskog i paljenja svjećicom (SPCCI). Razvija se više snage, ali uz manju količinu štetnih emisija. Pritom se koristi manje goriva nego kod  konvencionalnog benzinskog motora, što omogućuje efikasniju vožnju bez ikakvih kompromisa.

kako radi

Skyactiv-X koristi jedinstvenu Mazdinu tehnologiju koja je kombinacija kompresijskog i paljenja kontrolisanog svjećicom (SPCCI).

spcci

SPCCI kombinuje efikasnost i nisku potrošnju goriva svojstvenu dizelskim motorima sa snagom i lakoćom postizanja visokog broja obrtaja tipičnih za benzinske motore. Motor se glatko i neprimjetno prebacuje iz načina rada konvencionalnog paljenja svjećicom u način rada kompresijskog paljenja pri kojem se komprimira siromašna smjesa goriva i vazduha, što omogućuje efikasnije sagorijevanje. Najbolje od oba svijeta

najbolje od dizelskog i benzinskog motora u jednom

Skyactiv-X je snažan benzinski motor sa odličnim ubrzanjem koji štedljivo troši gorivo poput dizelskog motora. Odzivan je, efikasan i ekološki prihvatljiv.

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA – SKYACTIV-X

šta je skyactiv-x?

Skyactiv-X je naš revolucionarni, novi benzinski motor koji razvija više snage uz manje emisije. Vožnja je zabavnija sa manje goriva.

kako radi?

Skyactiv-X koristi Mazdinu patentiranu tehnologiju koju nazivamo kompresijsko paljenje kontrolisano uz pomoć svjećice (SPCCI). Izuzetno siromašna smjesa goriva i vazduha komprimirana je na vrlo visok pritisak. Iskra zapali vrlo malu, dovoljno bogatu količinu smjese, čime se dalje povećava temperatura i pritisak u cilindru pa posljedično zapali ostatak smjese pod pritiskom (kao kod dizel motora). Gorivo izgara brže i potpunije pa se tako postižu bolje performanse i manje emisija nego kod konvencionalnog motora.

Kako takav motor može štedjeti više goriva, a proizvoditi više snage?

Odgovor na to pitanje jeste vazduh. Konvencionalni benzinski motor miješa vazduh i gorivo u promjeru 14,7:1, dok motor Skyactiv-X koristi izuzetno siromašnu smjesu u promjeru do 40:1 u načinu rada SPCCI. Više vazduha, manje goriva rezultat je  manje potrošnje i veće snage.

Trebam li promijeniti način vožnje kako bih iz motora izvukao/la ono najbolje?

Ne. Motor Skyactiv-X osmišljen je za rad u stvarnim uslovima, a ne za laboratorijska ispitivanja. Većinu vremena motor će raditi u načinu rada SPCCI kako bi se postigla maksimalna efikasnost, ali kada iz njega želite izvući najviše snage, motor će se neprimjetno prebaciti u uobičajeni način rada paljenja svjećicom koji osigurava uzbudljive performanse kroz snažna ubrzanja.

Ima li motor Skyactiv-X turbopunjač?

Ne,ali ima mali kompresor, zapravo ventilator, koji motoru dovodi više vazduha kada radi u načinu rada SPCCI. To što nema turbopunjač znači da nema kašnjenja odziva na gas, već ćete doživjeti intuitivni nalet snage sve od najnižih do najviših brojeva obrtaja.

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA – MAZDA M HIBRID

Što je Mazda M Hibrid?

To je tehnologija blagog (mild) hibrida. Koristi integrisani elektropokretač-generator (ISG) za regeneraciju energije koja se obično gubi tokom usporavanja i kočenja i skladišti je u posebnu bateriju za napajanje električnih sistema automobila, čime se smanjuje opterećenje motora i štedi gorivo.

kako radi?

Tokom usporavanja integrisani elektropokretač-generator generiše električnu energiju koja se skladišti u 24-voltnoj bateriji. Ta električna energija koristi se u mnoge svrhe, uključujući pokretanje motora i podrške prilikom pokretanja vozila sa mjesta. Može napajati i električne sisteme automobila.

Moram li voziti drugačije?

To uopšte nije potrebno, ali primijetićete da će vožnja vozilom biti uglađenija. Pokretanje vozila sa mjesta lakše je uz pomoć električnog motora, a kada mijenjate stepen prenosa, motor takođe daje uticaj, pa je i ta promjena mekša.

Moram li vozilo puniti električnom energijom?

Ne. Baterija se puni tokom vožnje, ali samo kada usporavate. Znači da nikada ne uzima energiju iz motora.

Je li cijena veća?

Ne. Mazda M Hybrid dio je serijske opreme na modelima Mazda3 i Mazda CX-30 sa benzinskim motorima, uključujući vozila sa motorima Skyactiv-X.

potpuno nova mazda cx-30

Mazda CX-30 prvi je kompaktni SUV sa revolucionarnim motorom Skyactiv-X. Ima mjesta za cijelu porodicu, ali još uvijek zadovoljava sve vozačeve potrebe i želje. Mazda CX-30 jedinstveno je vozilo.

saznajte više

potpuno nova mazda3

Mazda3 hatchback od sada je dostupna sa revolucionarnim motorom Skyactiv-X. Vožnja je sada još zabavnija uz bolje performanse, dodatnu uštedu goriva i ekološke performanse bez kompromisa.

saznajte više

Vrijednosti za potpuno novu Mazdu3 Sedan sa 16-inčnim felnama i ručnim mjenjačem sa 6 stepena prijenosa. Referentne vrijednosti su kombinovane vrijednosti. Navedene vrijednosti odnose se na podatke NEDC-a određene u skladu s Provedbenom uredbom (EU) 1153/2017.)