INSPIRACIJA

VRHUNSKI MAJSTOR ZA METAL

Yutaka Kawano Takumi je majstor vješt u stvaranju umjetnina putem oblika. Stručnjak je za obradu metala i njegov rad je simbol dizajnerskih i majstorskih vještina koje su vidljive na svim Mazdini vozilima koja izlaze iz proizvodne linije. Serija Mazda Stories odlazi u Hirošimu kako bismo bliže pogledali njegov rad.

 

Vruće je i vlažno jutro u Hirošimi u Japanu. U gradu putnici se probijaju kroz gužvu kako bi uhvatili voz, djeca biciklom žure u školu, dok kafići već rade punom parom. No Yutaka Kawano, viši stručnjak u dizajnerskom studiju za modeliranje, sprema svoj komplet čekića i drvenih maljeva i bezbroj oštrih škara za lim na svoj radni sto. Dok generatori iza njega počinju zujati i proizvoditi zvukove života, Kawano je spreman za još jedan radni dan.

 

„MOGLI BISMO ČAK REĆI DA JE (KAWANO) UTEMELJENJU MAZ­DINOG
PRISTUPA DIZAJNU U ČIJEM JE SREDIŠTU ČO­VJEK.”

Njegova je baza Mazdin odličan dizajnerski studio za modeliranje, u kojem je taj Takumi majstor započeo s kovanjem i uvijanjem ultratankog komada lima. Obrađivao je taj svjetlucavi materijal sve dok nije stvorio jedinstveno umjetničko djelo koje nevjerovatno podsjeća na dizajn Mazdinih vozila koja izlaze iz proizvodne linije. Radeći na jednom od ukupno 11 komada koje će spojiti u jedan predmet, Kawano čekićima, kliještima i škripovima izrađuje skulpturu Rashin. Konačan proizvod izgledaće kao glatko, neprekinuto i blještavo umjetničko djelo koje je moguće uporediti s Mazdinim trenutačnim dizajnima, no koje će i nagovijestiti ideale na području dizajna budućih vozila.

„Mazdini dizajneri odlaze Kawanu kako bi dobili ideje i inspiraciju za dizajn konceptnih automobila koji će činiti budući Mazdin asortiman.”

Kawano je virtuoz u svakom smislu, a najugodnije se osjeća u svojoj radionici među istrošenim alatima, tračnim pilama i maskama za varenje. Tako okružen dizajnima i djelima na kojima radi, lako bismo mogli reći da je on zaista utemeljenje Mazdinog pristupa dizajnu u čijem je središtu čovjek. Iako bi se jedinstvena djela Takumi majstora mogla savršeno uklopiti u muzeje savremenog dizajna ili umjetničke galerije, u stvarnom svijetu ta su djela ipak i praktična i šireg dosega. Zaista, Mazdini dizajneri navodno odlaze Kawanu kako bi dobili ideje i inspiraciju za dizajn konceptnih automobila koji će činiti budući Mazdin asortiman. Isto tako, njegova umjetnička djela od lima direktno su povezana s vozilima koja se proizvode samo nekoliko stotina metara dalje od radionice: blještavi metal koji je moguće vidjeti u njegovom studiju služi kao inspiracija za hromirane obloge u Mazdinoj unutrašnjosti i cjelokupan oblik Mazde, u modelima poput Mazde3.

 

Međutim, ne radi se samo o poboljšanju fizičkog izgleda. Kawanov rad često izaziva emocije u očima promatrača, uključujući sreću i zadovoljstvo. Bez obzira na to je li to namjerno ili ne, on vjeruje da tim zanatom može dovesti te percepcije na neke nove visine. „Ako ljudi pogledaju moj rad i osjete sreću zbog toga, to i mene čini sretnim”, govori on smiješeći se.

Za izradu svojih djela Kawano je morao osmisliti vlastitu opremu po mjeri i napraviti posebne izmjene na klasičnim alatima. Svi njegovi čekići, dodaci za škripove i nakovnji prilagođeni su i oblikovani za direktnu, posebnu upotrebu i izradu jedinstvenih čudesa. Čak su i njegovi štitnici za ručne zglobove izrađeni od suženog trapera kako bi zaštitio svoje zglobove. Kao što pokazuje, Kawano može iskoristiti čak i pukotine koje pronađe u bazi odstajalog debla za oblikovanje bakrenih predmeta. Sve je to dio njegove misije da uvijek teži napretku i da kao direktan rezultat toga lansira Mazdinu strategiju dizajna u budućnost.

To je monotsukuri, izraz koji se upotrebljava za besprekorno planiranje proizvoda, dizajn, razvoj i proizvodnju.

 

„Još uvijek mislim da postoje područja [mog rada] koja moram poboljšati jer mislim da to nije dovoljno”, govori. „Moram nastaviti raditi na sebi i posvetiti se postizanju većeg nivoa.”

 “Something created by human hands is very important. It shouldn’t be lost.”

 

- YUTAKA KAWANO

 

download

Iz perspektive autsajdera, čini se da je Kawano već postigao taj veliki napredak na području dizajna i uticaja unutar Mazde. Otkad je započeo s obradom metala s 18 godina, Kawano je radio u više disciplina unutar Mazde. Počeo je s obukom za nacionalno takmičenje u vještinama, zatim radio u proizvodnji karoserije, a onda nastavio svoj rad u Mazdinom odjeljenju za dizajn. U tom je odjeljenju usavršavao svoju vještinu obrade metala, lakiranja i šivenja gotovo četiri desetine godina. Njegova je uloga idejama dizajnera u obliku gline ili digitalnom obliku udahnuti život pomoću različitih materijala kao što su metal, smola i koža, s ciljem stvaranja izražajnih i preciznih modela i umjetničkih djela. U stvaranju umjetničkih djela i uzoraka modela sarađuje i s mlađom generacijom dizajnera i umjetnika, prenoseći svoje jedinstveno znanje o obradi metala i duboko ukorijenjeno razumijevanje Mazdine filozofije o dizajnu. „Radim s njima direktno”, izjavljuje, „dajem im savjete, ali i ja učim od njih. Radimo i rastemo zajedno, obavljamo pravi posao.”

Tokom svog radnog vijeka u Mazdi, 60-godišnji Kawano postao je postojani primjer japanskog nasljeđa i jedinstvenih vještina koje djeluju u tandemu s digitalizacijom. Njegova karijera ne uključuje samo Mazdu. Kawano je radio na izradi bakrenog okvira za vječni plamen u hramu Daishoin na ostrvu Miyajima, a dok je radio u drugim hirošimskim fabrikama, inspirisalo ga je nasljeđe na području proizvodnje grada. Njegov trajni dizajn očaravao je gledaoce od njegovih samih početaka. „Ako možete vidjeti nešto što je stvoreno ljudskim rukama, to vam daje toplinu”, govori na kraju. „Ono što izrade ljudske ruke vrlo je važno. To ne smijemo izgubiti.”

UTKANA INSPIRACIJA

Otkrijte šta je to što Mazdu čini jedinstvenom, ekspresivnom, individualnom robnom markom. Pripremili smo najinspirativniji sadržaj o tome šta se događa u našim automobilima, kao i o tome gdje vas mogu odvesti. Spremni za ukrcavanje?

SVE MALE I VELIKE KARAKTERISTIKE

Na prvi pogled nema smisla upoređivati čauru vješanja, čiji svaki pojedinačni dio nije širi od 12,7 cm, sa štapićima za jelo. Međutim, između ta dva predmeta ima više sličnosti nego što vam se može činiti. Kao što Mazdin Yasuyoshi Mushitani objašnjava, čaura vješanja puno je važnija nego što to izgleda na prvi pogled...

SAZNAJTE VIŠE OVDJE