INOVACIJA

MAZDA CX-5: STVARANJE IKONE

Uz predstavljanje novog modela CX-5, Mazda slavi više od decenije debija u automobilskom

svijetu, međunarodnih postignuća i posebnih trenutaka.

OD KONCEPTA DO AUTOMOBILA

2010. godine, kada je Mazda predstavila Shinari – koncept sportskog coupea s četvoro vrata, predstavljen je i novi smjer dizajna „Kodo – Duša pokreta“. Taj je stil ugrađen u sledeći koncept, kompaktni crossover SUV Minagi, koji je javnosti skrenuo pažnju i na Mazdine tehnologije Skyactiv. Uskoro nakon toga slijedi nagrađivana Mazda CX‑5 koja je predstavljena u septembru 2011. na sajmu automobila Frankfurt Motor Show. Tada je predstavljena kombinacija karakteristika Kodo i Skyactiv, kojima je definisan novi plan za budućnost kompanije.

Konceptni automobil Minagi inspirisan je slikom geparda koji se sprema napasti svoj plijen.

 

VODEĆI DIZAJN

„Osmišljavanje SUV-a koji bi se svidio svima na svijetu bio je težak zadatak“, prisjeća se Masashi Nakayama, glavni direktor Mazdinog odjeljenja za dizajn koji je osmislio stil originalnog modela CX-5. „Ali postavili smo sebi izazov da povežemo konfliktne dizajnerske elemente i SUV-u dodamo sportske komponente, što je kao rezultat dalo vozilo koje možemo nazvati „segmentom CX-5“.“

Druga generacija modela CX-5 predstavljena je 2016. godine. Shinichi Isayama, glavni dizajner, izjavio je: „Druga generacija modela Mazda CX-5 nastala je (i napreduje) na temelju ključnih karakteristika originalnog automobila, poput prekrasne spoljašnjosti i visokokvalitetne unutrašnjosti.“ „Mislim da Mazdini kupci razumiju i vole emocionalnu vrijednost dizajna modela CX-5. Nevjerovatno sam ponosan na svoju ulogu u dizajnu i razvoju automobila.“

Najnoviji model sa svojim prethodnicima dijeli isti DNK dizajna. Nakayama je dodao, „Nijesmo htjeli promijeniti djelove dizajna koji odgovaraju našim kupcima, već umjesto toga unaprijediti karakterističan dizajn automobila kako bismo naglasili njegov jedinstveni oblik, posebno s prednje strane automobila.“ Glavni dizajner novog modela CX-5, Takanori Tsubaki naglašava to dodajući, „Namjestili smo produžena prednja svijetla koja ističu snagu automobila i pružaju dodatnu sigurnost na putu noću, uz snažna prilagodljiva LED prednja svijetla.“ Karakteristike dizajna modela CX-5 protežu se i na lak. To je bilo prvo vozilo u Soul crvenoj Crystal boji koja je postala sinonim za Mazdu. Sada je paleti boja dodata i potpuno nova Zircon Sand.

IZAZOV­NA KONVENCI­ONALNOST

Od borbe s prirodnim silama u Čileu do istraživanja utabanih i manje utabanih staza u Vijetnamu, CX-5 dokazao je da može savladati sve vrste terena. 2019. godine nekoliko se vozila CX-5 uputilo iz Ujedinjenog Kraljevstva putujući kroz led i snijeg kako bi došli do Nordkappa, najsjevernije tačke kopnene Evrope. CX-5 je prešao i preko najstarijeg i najdubljeg jezera na svijetu – smrznutog Bajkalskog jezera u Sibiru – čime je Mazda postala prvi proizvođač automobila kojem je to uspjelo. Nedavno se CX-5 pokazao i na testu izdržljivosti na 100.000 kilometara koji je ispitivao njemački magazin Auto Bild i na kojem je dobio neke od najboljih ocjena ikada dodijeljene i osvojio četvrto mjesto na ukupnoj rang listi svih vremena.

Error rendering template

NAGRADE I MEĐUNARODNA PRIZ­NANJA

CX-5 jedan je od najprodavanijih Mazdinih modela u cijelom svijetu, a prvo mjesto drži u SAD-u, Kanadi, Australiji, Novom Zelandu i Holandiji. Osvojio je više od 100 međunarodnih nagrada, a samo u godini predstavljanja 45 priznanja. Za svoje je sigurnosne karakteristike od 2012. godine uzastopno osvajao nagradu TOP SAFETY PICK od Zavoda za sigurnost na putu. Druga izuzetna postignuća uključuju nagradu za porodičan automobil godine od WWCOTY-ja (2017.) i dvije vrlo prestižne nagrade za najbolje novo malo funkcionalno vozilo (2018.) i najbolje novo funkcionalno vozilo srednje veličine (2019.) od kanadskog udruženja automobilskih novinara. U Evropi je CX-5 izglasan kao najbolji SUV srednje klase na testu u sklopu godišnjeg vodiča za automobile holandskog udruženja potrošača (2015.), pri čemu je pobijedio devet ostalih konkurenata.

KOJI CX-5 ODGOVARA VAŠEM STILU ŽIVOTA?

Mazda CX-5 uzbudljiv je SUV u kojem možete jednako beskompromisno uživati zajedno sa svojom porodicom, kao i kada ste sami. Kao jedan od najpopularnijih SUV-ova u razredu, omogućuje snažnu a udobnu vožnju uz ugodan putnički prostor i više nego dovoljno prtljažnog prostora za sve vaše aktivnosti. Naravno, pruža i širok raspon naprednih Mazdinih sigurnosnih tehnologija uz odličnu povezanost.

OTKRIJTE MAZDU CX-5

UTKANA INSPIRACIJA

Otkrijte šta je to što Mazdu čini jedinstvenom, ekspresivnom, individualnom robnom markom. Pripremili smo najinspirativniji sadržaj o tome šta se događa u našim automobilima, kao i o tome gdje vas mogu odvesti.

Spremni za ukrcavanje?

PRAKTIČNOST I PERFORMANSE

Sjednite u ovaj legendarni kabriolet i odvezite se na izlet na vanjske Hebride. To je priča o okretnosti, prekrasnim vizurama i neočekivanim rješenjima.

SAZNAJTE VIŠE
JEDINSTVEN JAPANSKI DIZAJN

JEDINSTVEN JAPANSKI DIZAJN

Istražite razloge zbog kojih je Mazda postala poznata po legendarnom dizajnu. Naši Takumi majstori primjenjuju jezik oblika i prostora kako bi stvorili osjećaj dinamičnog pokreta.
SAZNAJTE VIŠE

SAZNAJTE VIŠE
JEDINSTVEN JAPANSKI DIZAJN

Istražite razloge zbog kojih je Mazda postala poznata po legendarnom dizajnu. Naši Takumi majstori primjenjuju jezik oblika i prostora kako bi stvorili osjećaj dinamičnog pokreta.

SAZNAJTE VIŠE
UPOZNAJTE TVORCE

Mazde CX-5 ne bi bilo bez dizajnera. Dana im je sloboda da slijede svoju inspiraciju kako bi Mazdinu viziju i filozofiju pretvorili u najprodavaniji SUV.

SAZNAJTE VIŠE
Mazdin rječnik

Da li znate koje je porijeklo naziva Mazda? Da li ste ikada čuli za izraz „jinba ittai“ i zapitali se šta on znači ili kako se izgovara? Upoznajte se sa našim sveobuhvatnim vodičem za Mazdinu japansku terminologiju.

SAZNAJTE VIŠE